Hva bruker vi pengene våre til?

Om leie av fiskerettigheter i farvannene rundt Færøyene og Grønland

Reddvillaksen.no får stadig spørsmål om hva vi bruker våre innsamlede midler til. I dette innlegget gir vi informasjon om vårt bidrag til årlig leie av færøyske fiskerettigheter.

Tidligere vitenskapelige undersøkelser fra 90-tallet har vist at opptil 60 % av laksen i området kommer fra norske elver. I 1998 ble det foretatt såkalt «omvendt” merking av laks fanget på Færøyene. Laksen som ble merket på beiteområdene nord for Færøyene og ble senere fanget i Norge.

Migrations paths of Atlantic Salmon. Credit: Atlantic Salmon Federation.

Et av de viktigste tiltakene vi gjør er å bidra med årlig økonomisk støtte til en avtale med færøyske og grønlandske fiskere. Dette er avgjørende for å hindre beskatning av villaks i oppvekst- og migreringsområder som skal tilbake til blant annet norske elver. Gjennom avtalen, som har pågått kontinuerlig siden 1991, er det estimert at et titalls millioner norsk laks er blitt spart. Vår første prioritet er derfor å sørge for at linefisket etter laks rundt Færøyene og Grønland ikke starter opp igjen.

Reddvillaksen.no bruker ca. Kr 400.000 til dette formålet årlig. For 2018 har vi bestemt å øke bidraget til kr 750.000 på grunn av ekstraordinære omstendigheter.

Prosjektet håndteres av NASF – North Atlantic Salmon Fund som samler inn bidrag til avtalen fra USA, Storbritannia, Frankrike, Sveits, Norge og Island.

Reddvillaksen vil fortsette å samarbeide med NASF og The Grassy Creek Foundation om dette.

 

 

Del dette innlegg
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter